Veckans bibelmeditation vecka 51Natten skall vika där ångest nu råder. Det folk som vandrar i mörkret ser ett stort ljus, över dem som bor i mörkrets land strålar ljuset fram.
Jesaja 9:1a, 2-7.

Reflektion

Hjul, hjul strålande hjul, glans över hjulhandelns tillväxt, glimmande siffror i börsmäklarnas hus glöm all suckan och klagan… Hjul, hjul, snurrande hjul ska skydda vår tillväxt och framgång, smörjas ska hjulen medan fattiga vänta, ty hjulen är tillväxtens motor.

Klimatansvar och stopp av den pågående förstörelsen av vår älskade planet, får stå tillbaka för att rädda tillväxten. Kling och klang nu är det hjulhandelskommers och hjulhandelsbelysningen lyser mer än vanligt med färggranna beten. Hjulfesten ska locka kontokortens outsinliga källa att porla. Nu ska vi rädda tillväxten och slå nya rekord i hjulhandelsfrossa.. Tioåringarna önskar sig thailandsresor och Iphone, de som inte har råd får skämmas. Den rikaste tiondelen slår taktfast med pinnen med sex gånger starkare löner, den fattigaste tiondelen snubblar på hjulfestens tröskel.

Hjul, hjul, strålande hjul, Sverige har en tigerekonomi och bankerna är solida, trygga och lugnande ord möter oss från maktens förvaltare. Krisen är över och nu är vi på rätt väg. Det har hänt förut, vi har hört de hoppfulla orden förut. Den stora börskraschen 1929 föregicks av en lång rad hoppfulla expertröster som skulle skydda tillväxten, men det som såg ut att vara den sämsta tänkbara situationen förvärrades ytterligare. Det som ena dagen tycktes vara slutet på kraschen, visade sig nästa dag bara ha varit början, nästan som 2008. Hur långt ska vi följa med när jämlikheten ratas, när demokratin ställs åt sidan och de ekonomiska experter som byggt förutsättningarna för krisen blir statsöverhuvuden, utan parlamentariskt underlag. Det är mörkt över Europa, och världen, där ångest nu råder.

Då sker i julnatten en valfrihetens revolution, du behöver inte följa med längre, du är fri att välja en ny väg och protestera mot den rådande samhällsordningen. Du kan välja en väg där betydelsen av ett barn som fötts blir viktigare än tillväxtens furstar. En väg, där mänskliga värden som riskerar gå förlorade bland alla vinstintressen, får återupprättelse. En väg, där de som vandrar i mörkret skall se ett stort ljus och oket som tyngde dem, stången på deras axlar, förtryckarens piska bryts sönder.

Det räcker nu! Nu vänder vi mot ljuset, ljuset som glimmade till där inne när vi såg möjligheten till frihet. Jag struntar i julklappshysterin, tackar nej till köpfesten, det är decembergrått och ute finns varken kyla eller snö. Mötet i Durban satte ekonomin före ekologin och kommentatorerna suckar uppgivet. Då går vi ner till stallet på juldagsmorgonen, sopar rent i stallgången, ger katterna mat och hästarna havre, sparkar fram ett par trälådor, tänder ett ljus – en skimrande ljuslåga i gryningen- och när hästarna tuggar havren sjunger vi så:

Välkommen, o Jesu, du himlamonark,
Välkommen uti våra kojor.
Välkommen vår konung och hjälte så stark
Och frälsa oss ur våra bojor.
Välkommen vår Gud och vår käraste bror.
Vi prise och love Dig Herre så stor.
Välkommen hit neder på jorden.

Bön
Herre låt ditt ljus komma inifrån, i våra hjärtan, och låt denna juldag bli den första i en vandring där ditt ljus får leda oss till nya handlingar för att bevara vår jord och ena oss tillsammans i en mänsklig gemenskap.

Amen

 

Det här inlägget postades i Bibelmeditation. Bokmärk permalänken.