Veckans bibelmeditation vecka 3 2012Salomo sträckte händerna mot himlen och sade: ”Även om det är en främling, som inte tillhör ditt folk Israel utan kommer från fjärran land för att han hört ditt namn … … … lyssna då i himlen, där du tronar, och gör det som han ber dig om…
Första Konungaboken 8:41-43

Reflektion
Den 27-årige Sercan Budaksi från Jordbro begick självmord genom att hänga sig i arrestcellen. Han hade bråkat med en busschaufför och fördes därför till polishuset i Haninge där han placerades i polisarrest. Drygt ett dygn efter gripandet klev Sercan Budaksi upp på arrestcellens väggfasta stol och fäste ett lakan i ventilationsgallret. Efter ett par minuter var han död.

När sektionschefen på Rikspolisstyrelsen skulle försvara sig mot kritik av cellens utformning, som ju i hög grad underlättat förloppet, svarade han;”Sitter man på sängen och inte gör någonting så är man ju trygg i en cell”, ”Det är också en ekonomisk fråga om man ska bygga om så att gallret inte hamnar över en väggfast stol”.

Även om Sercan uppfattas som en främling som har bråkat med en busschaufför har han rätt att behandlas med all den omsorg som en människa behöver. I vaktens tidsangivna anteckningar står det: ”bankar på dörren”, ”ringer celltele konstant”, ”Står vid dörren”, ”bankar på dörren”, ”gråter”, ”vill ringa psyk och soc”,”uppger att han har psykoser som kommer och går”, “bankar i vägg”, ”ligger, gråter”, “Ringer celltel, vill till psykakut”, “vaken, ligger, gråter”. Detta pågick i 23,5 timmar fram till kl 21.15 då vakten hittade honom livlös.

Arretsvakten var inte utbildad. Länsrätten hade uppmanat Rikspolisstyrelsen i en dom att inte anta företaget med den tillkallade läkaren som anställd, då dessa läkare är ortopeder utan erfarenhet av arrestvård. Det fanns skador på Sercans kropp som i protokollet över frihetsberövandet förnekas men bestyrks av den rättsmedicinska obduktionen som ”att ett slag utdelats bakifrån mot bakhuvudet.”

Var det Sercans identitet av främling som gjorde denna tragedi möjlig. Något har hänt med oss när vi accepterar att främlingar misshandlas och sedan konstaterar att ”ingen gjort något fel”. Har högerextremismen färgat våra värderingar av varandra så att vi inordnar alla i ett enda övergripande klassificeringssystem, baserat på religion, nation eller civilisation? Vår gemensamma mänsklighet är allvarligt hotad när världens mångfald inordnas i förenklade kategorier där medkänslan amputeras. Att tilldela andra människor negativt laddade attribut, innebär att man förminskar dem på två olika men sammansvetsade vis, man förtalar dem som ingår i den utpekade gruppen och man hävdar att de undermåliga attributen är de enda relevanta i personernas identitet.

Secrams död är en dom över svenskt rättsväsende och en kallelse att bygga om inte bara en polisarrest utan framförallt det samhällsklimat som inte kan identifiera en människa i nöd.

Bön
Herre vi såg dig törstig, hemlös, naken och i fängelse men hade inte råd att hjälpa dig, dessutom liknade du en främling som bråkat med en busschaufför. Nu skymtar ditt ansikte mot arrestcellens sterila väggar som en skugga i Veronicas grova duk, jag ser det misshandlat, gråtande, förödmjukat med spår av Auswitch stereotypa ursäkter och även jag vände bort mitt ansikte. Vänd mitt ansikte till dig och var mig nådig så att jag på nytt kan se och möta din nöd.

Amen

 

Det här inlägget postades i Bibelmeditation. Bokmärk permalänken.