Veckans bibelmeditation vecka 5 2014”… Himmelriket är som en surdeg som en kvinna arbetar in i tre mått mjöl; till slut blir allt syrat.”
Matt 13: 31-33

Veckans reflex

Himmelriket har inga nationsgränser, den för samman människor i ett globalt ansvar och en global gemenskap. När politiker vill skicka hem Rumänska romer som tigger på gatan är det ingen ”kristen tanke”, inte heller idén att förbjuda tiggeri. I himmelrikets värld gör de familjära banden med romerna oss till systrar och bröder. Sedan får fantasins och samhörighetens glädje hjälpa oss att finna metoder att förändra deras situation. Långsiktiga och tillfälliga, politiska och individuella handlingar kan uttrycka viljan att ”ta vara på sin broder”.

Himmelriket är som en surdeg som en kvinna arbetar in i tre mått mjöl; till slut blir alltsammans genomsyrat. Vilken vacker och vardagligt tydlig bild av himmelrikets verkan i världen. Men det har funnits andra surdegar som fått hela samhällen att surna till en ond deg av hat och misstänksamhet. Samhällen där varje ord och varje handling kontrollerades. Samhällen där rasismen byggde förintelselägren och Gulagarkipelagen. Den onda surdegens tankar är allt igenom främmande för det frihetens och kärlekens rike som har fler martyrer än frontsoldater och som hellre väcker till liv än dömer till död.

Det rike som i bibeln beskrivs som Guds rike förstås bäst ur de fattigas, tiggarnas och de som lever i utanförskapets perspektiv. Det rikets trygghet karaktäriseras inte av makthavarnas självklara behov av avlyssnings- och kontrollstrukturer. Himmelrikets trygghet växer inte heller fram ur NATO-truppernas påkostade dödsmaskiner eller drönarnas effektiva förmåga att förinta terriorister.

Himmelriket är ingen statisk verklighet, det är mötet med ett levande ”Du” som för oss långt utöver ”jagets” horisonter och begränsningar och långt bortom populärreligiositetens ansträngningar. Jesus predikade inte om sig själv, men Guds rike var hans vanligaste referens. Guds rike finns där redan, så nära att du kan känna igen dess konturer och bli en följare. Ett pågående verk till dess att Gud är allt i alla. Himmelriket är som ett senapskorn gömt i en åker, fullt av liv, ett frihetens rike som när det börjar växa låter himlens fåglar bygga bo i dess grenar.

Bön
Herre, låt ditt rike komma såsom i himmelen så ock på jorden.
Amen.

 

Det här inlägget postades i Bibelmeditation. Bokmärk permalänken.