Veckans bibelmeditation vecka 25 – 32, 2015

 

 

 

Må himlen fröjdas och jorden jubla, havet brusa och allt det rymmer, marken och allt den bär må glädja sig. Då skall alla träd i skogen jubla inför Herren – se, han kommer, se, han kommer för att råda på jorden, råda rättvist över världen, råda trofast över folken.

Psalm 96.

Veckans reflex:

Nu är det sommar, om ännu lite sval, och barnskratten klingar på badbryggor och i vikar. Efter skolavslutningen med folkdräkters frasande i nostalgins kyrkogångar väntar körsbärssaft och bullar. När sommaren är ny finns drömmarna kvar. Och många minnen ska spinna vävnader som vi bär med oss genom vinterhalvårets solfattiga dagar.

Glädjen och friheten i naturens närhet har alltid varit föremål för religiös tolkning. ”då skall alla träd i skogen jubla inför Herren…” Ensamheten fylls med jubel och vördnad, jag är ensam men ändå uppfylld av en närvaro, avskild men inte övergiven. Det blommande strået böjer sig för morgondaggen, likt ett valv ekande av orgelmusik.

Skapelsen är inget avslutat verk. Vi är en del av en pågående händelse. Vad är vår längtan efter knoppar och mjuka skott och vad är vår vaksamma omsorg om sticklingar och bisvärmens drottning? Varför vävs trådar från hoppet om förnyat liv och nya dagrar till känsliga samveten med drömmar om rättvisa i världen? Är det skaparens andedräkt som bereder morgondagens gemensamma liv och låter bladfästena sträcka sig mot morgonsolens ljus? Är det samma andedräkt som smeker hjärtats kamrar med längtan efter rättvisa fredsfördrag?

Natur och människa vilar i samma omsorg. Öppna ditt sinne för sommaren och låt ögonen göra det synligt. Låt jorden och ditt bröst jubla och havets brus påminna om en skapande vilja som tröstar. Låt oss skälvande lita på att en okänd Gud dröjer vid vår sida och ger oss rätt till glädje.

Bön:

Herre låt markens fukt och humlornas kunskap hjälpa oss att leva i den vördnad som aktar den skapade världens ordning och låt din rättvisa råda trofast över folken. Amen.

Med denna meditation över psaltarpsalmens tillitsfulla lovsång tar jag sommarsemester och återkommer i augusti med nya reflektioner över kyrkoårets texter.

 

Det här inlägget postades i Bibelmeditation. Bokmärk permalänken.