Veckans bibelmeditation vecka 20 2013


”Judar, ja alla ni som bor i Jerusalem, detta skall ni veta, lyssna till mina ord… Joh. 16:23-33

Veckans reflex

Allt börjar med att lyssna. Massmedia översköljer oss med budskap, ord och meddelanden, fakta och fiktion. Vi har sällan tid att öva oss i lyssnandets svåra konst. Vi hör och noterar och ibland hör vi inte ens, bara vet att något sagts. Men om vi lyssnar uppmärksamt så är den massmediala strömmen full av innebörd.

När nyhetsuppläsaren berättar att ”Mängden koldioxid i atmosfären har passerat en ny rekordnivå, och enligt forskare betyder det att människan håller på att skapa ett förhistoriskt klimat.” ”Rekordnivå” och ”förhistoriskt” klimat. Några ord i en vardaglig nyhetsuppläsning, en bland många andra medan vi fortsätter leva våra liv som om ingenting hänt.

Konsten att lyssna, att göra sig ansvarig, att förstå att vårt sätt att leva innebär temperaturökningar som varar i minst tusen år med havsvattennivåökningar som kommer att fortsätta stiga. Och ju mer vi släpper ut, desto större klimatförändringar blir vi uppbundna till.

Nyliberalerna talar om frihet att välja, vilken valfrihet kommer våra barn att få om vi fortsätter att välja med individualistiska perspektiv och girigheten som ledstjärna? Rekordnivå – aldrig någonsin tidigare har en sådan mätning gjorts. Måste inte denna nyhet rubba alla politiska cirklar och förändra alla politiska program, om vi vill fortsätta att kalla oss ansvariga.

Allt börjar med att lyssna. Jag lyssnade i dag vid ”himmelska fridens bad”, vi kallar vår badplats så, till vinden som krusade en spegelblank sjö och några mörtars tysta genombrott i vattenytan. En stillhet som generationer före mig har varit stilla inför. Allt detta förunderliga liv som står på spel när vår mekaniska girighet hotar det som skapelsens ord till ett lyssnande hjärta förmedlar.

När en människa tror sig veta och slutar att lyssna, bara triumferande predikar sina sanningar är det fara å färde. Oavsett om det är en nyliberalt troende, kristen, muslim eller jude som slutat lyssna är det fara å färde. När fundamentalisternas hårda röst skär genom känsliga trumhinnor finns inte mycket plats för lyhördheten från en viskande Gud.

Då uteblir medkänslan med kommande generationer såväl som empatin med ockuperade folk i vår nyhetsström. Då säger Jesus ”Judar, ja alla ni som bor i Jerusalem, detta skall ni veta, lyssna till mina ord.” Alla, du och jag och alla ska lyssna med hjärtat in i tidens stora ström av nyheter, meddelanden, berättelser… för att höra hans röst. Ibn al Arabi en muslimsk tänkare säger att tron börjar där orden slutar:

”De skriftlärde förmanar oss detta är förbjudet, detta är tillåtet. Aldrig säger dom du är ansvarig för dig själv. Tänk efter själv, vilket koranen uppmanar oss till på varje sida. Att lyssna på dessa lagens väktare får en att tro att mellan Gud och människan finns bara förhållandet mellan herre och slav. Bröder: tron och filosofin börjar där detta förtorkade lagrabblande tar slut.”

Bön
Gud hjälp oss att lyssna till dina viskningar i mängden av ord och händelser.

 

Det här inlägget postades i Bibelmeditation. Bokmärk permalänken.