Veckans bibelmeditation vecka 13


…Ty han är vår fred, han har med sitt liv på jorden gjort de två lägren till ett och rivit skiljemuren, fiendskapen…
Ef. 2:12-16

Reflektion
När ett land är i krig är det två saker som är viktiga; att hemmaopinionen hålls vid gott humör och att fiendebilden målas upp så att fiendens identitet utmålas med entydigt hatfulla egenskaper, en fiende som förverkat sin rätt att leva. Hemmaopinionen i det under andra världskriget aggressiva Tyskland matades med billiga varor från fronten och en stark åtskillnad mellan vi-gruppen och de-gruppen.

Vi är en hemmaopinion som matas med bilder av soldater som hälsar på barn och åker omkring i klumpiga bilar på fridfulla bygator där tacksamma människor skyddas från talibaner. Dessutom ökar den vinstgivande vapentillverkningen på våra skatteintäkter så att vi kan leva i skydd av en tigerekonomi.

Det var så det var möjligt för Tyskland att driva andra världskriget och så möjliggjordes för USA att föra krig i Vietnam och det är så det är möjligt för Sverige att dras allt längre in i krig och krigsförberedelser. Sverige har blivit en krigförande nation, en nation som dödar människor i Afghanistan. En nation som samarbetar med andra krigförande nationer och utrustar dem med ammunition, missiler och högeffektiva vapen.

Beslutet att överge fredslinjen med tonvikt på samtal, förhandlingar och politiska lösningar är ödeläggande för den process mot fred och försoning som långsiktigt läker krigets sår. Den tro på en skapande Gud som har kommit med budskap om fred för dem som var långt borta och fred för dem som var nära kan inte låta sig tystas av propaganda och vapentillväxtens vinster. Kriget är en destruktionsakt både för den människa som drabbas och den krigförande parten.

Det kristna hoppet föder en gemensam sång av många, där skiljemuren har rivits och fiendskapen upphört. Liksom Gud enligt kristen tro inte kan annat än älska, så kan han inte heller annat än skapa, göra nytt mot all förstörelse, mot all död.

Bön

Du som gör allt nytt. Hjälp oss att läka krigets sår och upprätta en skapande samverkan där vapnen slagit sönder möjligheter till försoning.

Amen

 

Det här inlägget postades i Bibelmeditation. Bokmärk permalänken.