Veckans bibelmeditation vecka 12

 

”Jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som det är sagt.”
Luk 1:26-38

Reflektion
Vid en graviditet tas kvinnans hela kropp och person i anspråk för att föra livet vidare. Det är en stor sak och har alltid varit stort, men också skrämmande. Det är därför ängeln Gabriel tar plats i berättelsen när Maria upptäcker att hon är gravid. ”Du skall bli havande och föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus…” Maria bejakar graviditeten och låter sin kropp bli bärare av det barn som skulle komma att kallas Guds son. ”Må det ske med mig som det är sagt”. Att släppa kontrollen och överlämna sin kropp åt ett liv som skall födas, åt ett skeende som har sitt eget inneboende förlopp, ett förlopp som bereder plats åt en människas val och möjligheter; detta är min första uppgift som människa och ger mig platsen som en del av den stora händelse där livet formas.

Detta är livets gåtfulla skönhet, att få släppa kontrollen och överlämna sig åt ett skeende som är det liv som föds i mig. Varje liv bär på sina unika möjligheter att förverkligas och att bli bärare av den mening som är livets stora händelseförlopp. Insikten att vi är en del av ett större sammanhang räddar oss från alla inskränkta identitetsförklädnader, etnicitet, nationalism, religiösa identitetströjor, terrorister eller fundamentalister. Som bärare av det liv som är mig givet är jag fri från alla påtvingade identiteter som formats i det sammanhang som ligger bakom mig. Framför mig ligger möjligheterna att tjäna den Gud som givit mig ett liv i det stora händelseförlopp som är hoppets oförutsägbara skeende.

Globala konflikter ses ofta som en naturlig följd av den religiösa eller kulturella uppdelningen av vår värld. Vi har en benägenhet att betrakta världen och varandra allt mer som en federation av religioner, civilisationer och givna identiteter som i förlängningen innebär att vi ignorerar alla andra uppfattningar som människor har om sig själva. Vi förlorar möjligheten att nyfiket lyssna på varandras djupaste erfarenheter.

”Må det ske med mig som det är sagt”, Maria hjälper oss att oberoende av andras identifikationer av oss ta emot det liv som är vårt. Vi får bejaka de unika erfarenheter vi är bärare av och släppa kontrollen för att förverkliga ett liv befriat från det förutsägbaras begränsningar. Civilisations eller könsroller, Hbt eller religionsroller; allt kan vi lämna bakom oss för att upptäcka den värld av möjligheter som ryms i det liv som blev oss givet. ”Jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som det är sagt.”

Bön

Herre tack för det liv du gav, det hav att segla i som du målade åt mig och de oceaner av erfarenhet du skänkte mig. Innan jag förstod att det var livets vågor som böljade inom mig försökte jag stilla min oro i hamnens fjättrade trygghet. Nu lämnar jag strändernas trygghet och möter dagen förundrad och bestört.

Amen

 

Det här inlägget postades i Bibelmeditation. Bokmärk permalänken.