Veckans bibelmeditation vecka 24 2012

 

 

Vecka 24, 2012

Han har kommit med budskap om fred för er som var långt borta och fred för dem som var nära. Ty genom honom kan både ni och vi nalkas Fadern, i en enda Ande. Alltså är ni inte längre gäster och främlingar utan äger samma medborgarskap som de heliga och har ert hem hos Gud.
Efesierbrevet 2:17-19

Veckans reflex
Jag drömmer om att en enda stor global pingströrelse skulle förena alla dem som är långt borta och nära till en freds och rättviserörelse där WTO, IMF, ILO och FN skulle instruera alla sina tusentals tjänstemän att bli ambassadörer för social trygghet och ekonomisk rättvisa och att bankväsendets alla transaktioner och derivatkonstruktioner skulle vändas till att tjäna detta mål. I denna väldiga pingströrelse skulle världens rikaste nomenklatura, maktelitens superklass, förstå det språk som de fattiga talar och krigsmaterialleverantörernas behov av spänningar i världen för att upprätthålla efterfrågan på deras produkter skulle avta i takt med att produktionen förändrades till klimatpåverkande uppfinningar och produkter.

En pingströrelse som inte är exkluderande och som inte utestänger de som avviker. En rörelse som ger dem långt borta lika värde som de nära och omsluter alla med samma medborgarskap. En pingströrelse som fogar ihop världen till en boning. Världen förändras och kanske denna pingströrelse inte är längre bort än vi kan börja praktisera den. 1400- och 1500- talen hyllas för de upptäcktsresor som bevisade att jorden är rund. 1200-talet såg de första deklarationerna om universella mänskliga rättigheter. 1900-talets erövring av rymden gjorde det möjligt för en människa att betrakta vår planet från en punkt utanför planeten och att bokstavligt se den som en värld. Nu står vi inför uppgiften att utveckla en passande form av styre för denna enda värld. Det är en skrämmande moralisk och intellektuell utmaning, men en utmaning som vi inte kan vägra anta.

Jag drömmer om en Helig Ande som kan föra oss ut ur marknadstänkandets individuella förpackningsmodeller. En Helig Ande som gör upp med de endimensionella förkunnelsetraditioner vilka säljer tron som om det vore en okomplicerad äganderättslägenhet på Lanzarote. En nyttighet bland alla andra prylar som lovar att förändra livet. När du sätter namnet på kontraktet klingar säljorganisationen i klockan och du har en ny identitet när du vandrar iväg med din transistorradio som bevis och ett kontrakt som binder dig för resten av livet. Jag drömmer om en Helig Ande som inte tränger sig på med en yttre säljorganisation utan viskar inifrån min innersta existens och ger mig en väg framåt i frihet, tillsammans med de exkluderade, fattiga och utnyttjade. Jag hör en röst som öppnar nya horisonter för hoppet som ropar efter rättvisa och uppfordrar till handling i solidaritet med de nedersta.

Bön
Fader, medan jag njuter av ditt spår i rosenlandet överlämnar jag mig åt ditt spår i mig, överlämnar mig till din Heliga Ande som uppfordrar till nya handlingar i solidaritet med det inom dem, inom mig som är din kärlek.
Amen

 

Det här inlägget postades i Bibelmeditation. Bokmärk permalänken.