Veckans bibelmeditation vecka 9 2013”Rätten trängs tillbaka, rättfärdigheten stannar på avstånd, ärligheten snavar på torget, redbarheten kan inte komma fram…
Jesaja 59: 14-17

Veckans reflex

Detta är vad som sker i dag på Svenska tunnelbanestationer, torg, skolor och sjukhus. Det är en giltig beskrivning av den svenska flyktingpolitikens nya arbetsmetoder. Svensk polis utbildas i ”inre gränskontroll” inom det av regeringen initierade projektet REVA, ett samarbete mellan Polis, Kriminalvård och Migrationsverk i avsikt att öka effektiviteten i verkställighetsarbetet. I klarspråk innebär det att polisen genomför ID-kontroller av personer med ”icke-svenskt” utseende. Men polis som visiterar människor på gatan och kräver att de ska legitimera sig är inte värdigt en rättsstat.

Sverige har också i upprepade fall brutit mot internationella konventioner för mänskliga rättigheter. Hela 20 gånger har Sverige fällts för att ha behandlat enskilda asylärenden i strid med FN:s tortyrkonvention, fler gånger än något annat land. Både den Irakiska regeringen och FNs kommitté för mänskliga rättigheter har vädjat till Sverige att inte tvångsdeportera människor till Irak. Trots detta fortsätter Sverige att tvångsdeportera irakier i strid mot både FN:s riktlinjer och internationell rätt. Sverige har också fått kritik av FN:s kommitté för mänskliga rättigheter angående utvisningar av HBTQ- personer och behandlingen av deras asylärenden.

Sverige har skrivit under FN:s flyktingkonvention, konventionen för mänskliga rättigheter samt FN:s konvention mot tortyr, men de efterföljs inte och Sverige kritiseras gång på gång för att ha brutit mot dem. Kritiken har hittills inte lett till några verkliga förändringar. Svensk gränspolis har fått nog och protesterar, ”vi tvingas bryta mot lagen”…” och det är våra chefer som uppmanar till det”.

”Rätten trängs tillbaka, rättfärdigheten stannar på avstånd, ärligheten snavar på torget, redbarheten kan inte komma fram…”

Bibeln tvekar aldrig inför plikten att värna om främlingen och ofta nämns där änkan och de faderlösa barnen. Det som är gemensamt för dessa är deras värnlöshet. De är ensamma och sårbara och kan därför bli utsatta för gruppens godtycke. På internetsidornas många hatsajter används främlingen som avstjälpningsplats för oönskade egna egenskaper. Negativa självbilder där individens egen känsla av värnlöshet och utanförskap, som är svåra att erkänna, projiceras in i främlingen. Från näthatet är steget sedan inte alltför långt till grymma handlingar mot dem som betraktas som främmande.

Nu är tid att återupprätta rätten och rättfärdigheten, nu är tid att skydda främlingen och låta redbarheten komma fram.

Bön
Herre du som aldrig skapade några gränser och aldrig lämnade någon utanför din kärlek, hjälp oss att möta varje människa som vore hon din budbärare. Amen

 

Det här inlägget postades i Bibelmeditation. Bokmärk permalänken.