Veckans bibelmeditation vecka 49Snart, om en liten tid, skall Libanon bli till en trädgård och trädgårdar räknas som skog. Den dagen skall de döva höra när man läser ur bokrullen, och de blindas ögon skall se, fria från dunkel och mörker.
Jes. 20:17-21.

Reflektion

Till sommaren ska Centiafoliarosen `Fantin-Latour´ och Stäppsalvia växa i min trädgård, Austinrosor med närmast guldgula och tätt fyllda blommor ska avlösa Anne Boleyns rosa prakt. Snart, om en liten tid, ska trädgården bli en blommande oas av skönhet.

Snart, om en liten tid… Vi har behov av drömmar, visioner och en framtid då alla våra drömmar ska fyllas med verklighet. Om någon tar ifrån oss vår framtid förlorar vi kraften att leva. Om våra livsvillkor kraftigt förändras och drömmarna tas ifrån oss sluter vi oss samman för att störta tyrannerna som berövat oss framtiden. Om vi saknar kraft och möjlighet att förändra tillräckligt mycket sätter vi vårt hopp till en rättvis Gud. Så var det på Jesajas tid och så är det i dag, det är mänskligt.

Snart, om en liten tid… hur ser framtidens villkor ut för människan i dag och vilka tyranner skulle behöva störtas för att ge alla människor rättvisa villkor? I dag håller framtiden på att tas ifrån oss. Förra veckan inleddes det sjuttonde klimattoppmötet i Durban. Mycket står på spel. Utsläppen av växthusgaser har aldrig varit högre och klimatförändringarna aldrig mer påtagliga. Sommaren 2003 dog 35 000 människor av hettan och varannan sommar blir nu ännu varmare. Glaciärer har börjat smälta och isbjörnarna har svårt att överleva. Flera orkaner härjar på grund av varmare hav. Ändå är förväntningarna nedskruvade på politikernas handlingsförmåga.

Det räcker inte med att störta tyranner för att hindra förstörelsen av de villkor vi lever under. Vi har byggt in oss i ett system där tillväxt och pengar styr våra lagar och sätter demokratin på undantag medan politikerna gjorts maktlösa. Vi har byggt ett regellöst system som skapar hunger och extrema inkomstskillnader där marknadsmekanismerna är FN:s enda klimatstrategi. För att återta vår framtid krävs mer än en mängd nationella åtaganden, det kommer att krävas ett samarbete mellan nationer och organisationer, kyrkor och Moskéer, occupy- och miljörörelser, finansiering och tekniköverföring i ett samspel med kosmiska dimensioner.

Förutsättningen för ett samhälle, byggt på delaktighet och öppet för nya lösningar, ett möjligheternas globala samhälle, är att tänka globalt där den rikedom som västländerna ännu förfogar över utgör en förpliktelse i ett internationellt perspektiv. Ett rådlöst och perspektivlöst kvardröjande i den globala kapitalismens meningsbefriade tomrum räcker inte. Det kan låta naivt men det är det inte, naivt är däremot att förlita sig på att problem kan lösas med samma tankemönster som lett fram till dem.

Bön
Herre vi kan inte skylla vår rådlöshet på en förrädisk struktur hos världens yta. Medan jag gråter biktar jag inåt, nervöst följer jag dina kärleksfulla steg över den uttorkade jorden. Snart, om en liten tid ska jag genomlyst av din kärlek våga förändringen och följa dig.

Amen

 

Det här inlägget postades i Bibelmeditation. Bokmärk permalänken.