Veckans Bibelmeditation vecka 38 2014

 

 

Jag ber att de alla ska bli ett och att liksom du fader, är i mig och jag i dig, också de skall vara i oss.
Joh. 17:18-23
Veckans reflex

Jag vet inte hur Jesus tänkte när han talade på detta sätt. Han talade säkert utifrån sin ”situation” eller kontext. Jag associerar till våra försök att förstå världens enhet genom att beskriva världen som elektroner och planeter och om en materia där vi själva ingår som en del. Ju mer vi lär om världen och oss själva ju mer förstår vi hur mycket mer det finns att förstå. Det är så lite vi förstår av den fantastiska värld som vi är en del av.

Då återstår för oss att försöka leva ett gott liv utifrån de fragment av kunskap som vi har. Så är vi tillbaka hos Jesus igen. I vår kristna tradition tror vi att han mer än någon annan har visat oss vad Gud är, det vill säga den djupaste meningen med våra liv. Kanske vi behöver både religion och vetenskap för att förstå världen. Så att både fysikaliska och religiösa kunskapskällor hjälper oss att förstå vad det är att leva.

Är det så att religionen har tillgång till andra kunskaper än de visioner som fysikerna förser oss med? Har religionen en erfarenhet som möter oss inifrån och som vi brukar tala om som uppenbarelse? Det är mycket som tyder på att det fanns religiösa riter och erfarenheter långt före vår tideräknings början. Kanske också den erfarenheten djupnar och förändras på samma sätt som vår fysikaliska kunskap vidgar vår förståelse av världen. Är det kanske så att Jesus är den andliga världens Einstein som uppenbarade nya perspektiv på betydelsen av att vara människa.

Utan att förstå eller slutgiltigt veta något om Gud kan man väl få fascineras över hur vår kunskap om den yttre världen blir allt mer lik den inre världens utsagor. Fysikens kunskapshorisonter börjar likna religionens trevande försök att beskriva djupen i vår tillvaro. Den andliga världen kanske inte är så olik den materiella eller kanske rent av en del av den.

Det är i detta perspektiv spännande att lyssna till Jesus ord om att alla ska bli ett. I djupet hör vi samman både rent materiellt och socialt. Det är med bakgrund av denna fantastiska enhet som valresultatets djupaste effekter är så upprörande onda. De som vill skapa gränser och hindra oss från att ”vidga våra hjärtan” har blivit fler. Jesus bön blir i detta perspektiv brinnande angelägen. ”Jag ber att alla ska bli ett…”

Bön:

Gud hjälp oss att öppna våra hjärtan för varandra på den plats vi fått att leva i vår stund på jorden.

Amen

 

Det här inlägget postades i Bibelmeditation. Bokmärk permalänken.