Veckans bibelmeditation vecka 35 2014

 

”… de säger ett och gör ett annat…”

Matt 23:1-12

Jesus ord skulle kunna vara en rubrik över valrörelsen. Alla partier vill framstå som det mest fördelaktiga partiet för majoriteten av väljare. Då kan man få majoritetens förtroende att styra. Men mycket av det som sägs är kulisser för att dölja det man inte vill att väljarna ska komma ihåg eller lägga märke till.

När det som sägs tjänar syftet att dölja det som skett är det exempel på att säga ett och göra ett annat. Jag tänker på när man över hela världen basunerade ut kränkningarna av fångarnas mänskliga rättigheter i Abu Ghraib för att skymma en verklig masskränkning av mänskliga rättigheter: invasionen och ockupationen av Irak.

I politiken finns många exempel på handlingar som de ansvariga skäms för och därför vill gömma. Edward Snowden blev i mångas ögon en hjälte men i andras ögon en landsförrädare när han avslöjade att vi alla är avlyssnade. När tortyroffren transporterades runt Europa för att dölja de olagliga övergreppen mot dem så var det många som önskade att det hade fått fortsätta ske i det fördolda. När svenska regeringens beslut att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien blev känt var det många som inte ville erkänna att man hade brutit mot vapenexportlagen.

Vi lever i en tid när de mest motbjudande sociala orättvisor och orättvisa mänskliga lidanden inte längre tycks ge upphov till någon moralisk indignation eller politisk vilja att effektivt bekämpa orättvisan och lidandet och skapa ett rättvisare samhälle. Det är lätt att låta orättvisorna bli till normalitet och acceptera att andra människor drabbas av fattigdom och lidande som om det var något oundvikligt. Vi vänjer oss vid övergrepp mot flyktingar och att befolkningen i Gaza utsätts för ett våld som ingen människa ska behöva uppleva. Vi vänjer oss vid att säga ett och göra ett annat, vi vänjer oss vid diskrepansen mellan vad vi tycker är rätt och vad vi accepterar.

Det är begripligt att det blir så. Vi vill ju vara omtyckta eller i alla fall accepterade. Men Jesus vill påminna om att den som är störst är den som är ”de andras” tjänare. Den som drivs av kärlekens och sanningens ande. Tänk bara på hur det gick för de upphöjda, presidenter och höga tjänstemän, när Edward Snowden avslöjade spelet bakom NSA programmet.  Den som upphöjer sig skall bli förödmjukad och den som ödmjukar sig skall bli upphöjd säger Jesus. Han kanske har rätt, i varje fall blir förödmjukelsen större när den som velat upphöja sig blir avslöjad och visst vill man upphöja den som hade modet att avslöja.

Men i djupet handlar det om något mer än den sociala förödmjukelsen när vår dubbelmoral avslöjas. Det handlar om att möta Gud där han är, han finns inte i en livsattityd som formas för att göra oss behagliga i den allmänna opinionen eller av världens mäktiga.. Att vända sig till Gud är att vända sig till sin behövande nästa. Att låta sig uppröras av förtryck och maktövergrepp. I detta perspektiv blir andlighet inte en privat upplevelse utan en drivkraft som lyfter människan, en solidaritetshandling, ett sätt att med andra dela en vision av en lidande Gud som visar sig i de lidande folken.

Bön

Gud, vi söker dig för att befrias till handling och lyftas av din sanning.

Amen

 

Det här inlägget postades i Bibelmeditation. Bokmärk permalänken.