Veckans bibelmeditation, vecka 23Herren vakar över dem som fruktar honom, över dem som hoppas på hans nåd, han räddar dem från döden och håller dem vid liv i hungertid…
Psaltarpsalm 33:18-19

Reflektion
Jag minns när mor tog fram den lilla gröna väskan med alla små facken. Varje fack hade en liten namnskylt som i en registerpärm. Spännet utanpå var trasigt så fliken som stängde väskan hängde lös. På flikarna stod det ”kaffe”, ”mjöl”, ”mjölk”, ”smör”… Det var ransoneringskupongerna. Hon räknade dem med bekymrad min, de skulle räcka hela månaden till fem familjemedlemmar. Ransoneringskupongerna som fördelade maten så att alla skulle få lika. Under kriget var det brist på matvaror. Mjölet skulle fördelas för att alla skulle få lika. Vi fick äta tre brödskivor på kvällsmaten och två skivor till frukosten. Ransonen var lika för alla barnen. … Han räddar dem från döden och håller dem vid liv i hungertid.

Mellan 2008 och 2009 köpte Saudiarabien, Sydkorea och Kina en halvmiljon hektar mark i Sudan, Etiopien och Zimbabwe genom avtal med de lokala eliterna. Bonden Nyikav Ochalla berättar att avtalen är gjorda i smyg. Det enda jag har sett, som bor här, är en massa folk och traktorer som en dag kom och tog vår mark.

Ransonering under min uppväxttid betydde en jämn fördelning av brödet till alla. I dag håller klimatförändringarna på att ta ifrån människor brödet. Klimatförändring är något annat än vädervariation, det handlar om en irreversibel förändring, en förändring som inte går att återställa. Världsekonomins tillväxt har aldrig varit större men den globala fattigdomen har inte minskat. Nu förbereder sig rika enklaver på att ta för sig av jordens åkermark från dem som inte har råd att försvara sig. En hotande torka i Kina, som minskar den brukbara jorden ytterligare, ligger bara månader framför oss.

Det är hungertid och ransoneringskupongernas värld, föredelningens och samarbetets värld kan inte vänta längre. Hungerdemonstrationerna i Arabvärlden berättar om en kraft som inte kräver tillväxt men rättvis fördelning. På Filipinerna tvingade folkmassorna regeringen att upphäva ett avtal om utarrendering av 1,5 miljoner hektar åkermark. Runt om i världen kräver folkmassorna fred, rättvisa, arbete och bröd. Ska vi tjäna de politiska och ekonomiska eliternas symbios eller ska vi tjäna dem vilka hoppas på en förändring som håller dem vid liv i hungertid.

Bön
Herre vår ekonomiska tillväxt kränker markens helighet. Vår orättvisa fördelning förgiftar det som sträcker ut sig av törst. Vägen tillbaka är så lång Herre, vaka över oss i hungertid och rädda oss från att slitas ner av allt som hindrar oss att ingå i din stora handling.

Amen

 

Det här inlägget postades i Bibelmeditation. Bokmärk permalänken.