Veckans bibelmeditation vecka 17 2013

 

… och om vårt hjärta dömer oss kan vi inför honom övertyga det om att Gud är större än vårt hjärta och förstår allt. …
Första Johannesbrevet 3: 18-24

Veckans reflex

Det finns så mycket som fördömer oss, får oss att känna att vi inte duger. Vad är författarens ångest inför sina texter eller sång- och musikartistens scenskräck, studentens kramp inför tentamen eller kvinnornas tvekan att gå in i ledande positioner om inte ett inifrån kommande ”du duger inte”. Unga kvinnor med anorexi och tonårspojken med rädsla för sin egen mjukhet bär på ett ”hjärta” som fördömer dem.

Fördömandet, det vi ibland kallar jantelagen, är inget som naturen skapat i oss. Det är en kulturfråga. Det är vi tillsammans som har skapat de kulturella uttrycken som får oss att skämmas över vår kropp, våra tankar och våra behov. När en pastor beskriver homosexualitet som en cancersvulst på samhällskroppen driver han in en stor grupp människor i ett självfördömande mönster. Det är inte länge sedan det fanns samma pastorala fördömanden mot all ung sexualitet. Rädslan för det vi inte kan kontrollera och tränga bort blir till sexualskräck och homofobi.

Att fördöma slöjan på muslimska kvinnor är inget självklart stöd för kvinnorna. Politiska rörelser gömmer sig bakom en förment vilja att beskydda kvinnor som ursäkt för att berättiga smutskastning av muslimer. Sällan hör vi självkritik inifrån kyrkans värld som också den har odlat en hämmande kvinnosyn, t.ex. genom bokstavlig tolkning av Bibeln som resulterat i sekler av kvinnoförtryck. Vad svarar vi de unga män som känner sig vara bibeltrogna när de refererar Paulus ord … mannen är kvinnans huvud: ty mannen är icke av kvinnan, utan kvinnan av mannen … De gamla texterna i Bibeln och Koranen och uttolkningen av dem i traditionen har legat till grund för marginalisering, självfördömanden och kvinnoförtryck.

Jag är övertygad om att heliga texter kan hjälpa oss att komma i kontakt med den Gud som vill befria och älska oss, återge oss den värdighet som gör att vi revolterar mot förtryck av alla slag. Begränsningarna och marginaliseringen av människor sker med hjälp av skrifter men inte på grund av dem. Den Gud som är större än alla våra traditioner kan tala till vårt hjärta. Det är inte grundläggande vare sig för den kristna tron eller den muslimska att förtrycka kvinnor. Vi ska aldrig låta rasister ta över tolkningen av heliga skrifter och inte heller låta gamla förtryckande mönster återupplivas i texter som inte vill vara en bruksanvisning för livet utan handlar om en närvarande Gud.

Om vårt hjärta har lurats att fördöma den människa vi är skapade att vara så är Gud större än vårt hjärta och förstår allt.

Bön
Tack Gud för den underbara kropp och det kritiska intellekt du skapat oss att leva med. Låt din kärlek, som är större än alla våra kulturella mönster, lära oss att leva i frihet. ”Du är större än mitt hjärta du som allting kan och vet …”
Amen

 

Det här inlägget postades i Bibelmeditation. Bokmärk permalänken.