Veckans bibelmeditation vecka 7 2014



Då sade Petrus: ”Vi har ju lämnat allt och följt dig. Hur blir det då för oss? Matt 19:27-30

Veckans reflex

När Jesus är på vandring i Judéen svarar han på en fråga från en ung man, som var upptagen av sin egen rättfärdighet och privata livsföring. Han svarar genom att vidga perspektivet på rättfärdighet genom att tala om den stora globala förändringen och om det Guds rike som ska komma. Då blir den unge mannen förskräckt och lämnar Jesus. Petrus, blir också förskräckt ”Men ja då?” är den stora frågan, vad händer med mig?

Jesus svarar med att bredda och fördjupa frågan bortom synranden för vår tideräkning och konstaterar att i det perspektivet är våra privata gärningar ganska futtiga och mycket av det vi gör ganska missriktat. ”Många som är sist skall bli först, och många som är störst skall bli sist”.

När flyktingströmmarna från Syrien och mellanöstern trängs vid våra gränser finns det de som blir rädda och säger ”men vi då”, har vi inte rätt att leva i fred i vårt land? Då är det dags att som Jesus fördjupa och bredda vår världsbild. Vi byter perspektiv och lyssnar på en bonde i Syrien, Salman Al-Kaeba, när han berättar att något har hänt med klimatet och att han efter fem års torka inte längre får skördarna att växa. Om vi kopplar ihop hans ord med orden från FN:s klimatpanel kanske vi förstår det som klimatexperten Nadim Farajalla säger när han berättar om att klimatförändringarna bidrog till upproret i Syrien. Ett uppror som förvandlades till ett krig med katastrofala flyktingströmmar. Oron i mellanöstern handlar inte bara om uselt styre i hemländerna utan om extrem vattenbrist, torka och flyktingströmmar som för med sig extrema spänningar. Nyligen publicerade Wolrld resources institute en rapport där vattensituationen beskrivs som akut i de flesta länder i Nordafrika, mellanöstern och central Asien.Flyktingströmningarna vi ser är bara en början om vi inte kan förändra situationen.

”Men jag då?” är en lite naiv reaktion i ett globalt perspektiv där effekterna av våra individualistiska livsvanor driver världen in i ett kaos som sträcker sig bortom synranden för vår tideräkning. Jesus svar till en ung man som var upptagen av sin egen rättfärdighet och privata livsföring tillsammans med Petrus naiva reaktion hjälper oss att höja blicken in i en framtid där helt andra värden står på spel än de vi talar om. I himmelrikets perspektiv är inte nationsgränser och våra privata intressen det viktigaste. Där människor drabbas av en global katastrof har vi ett gemensamt ansvar och de som tycker att de är de första i rangordningen får finna sig i att bli sist.

Bön
Herre nu vill vi tacka ja till himmelrikets perspektiv och förenas i ett gemensamt ansvar för den värld som är vår boplats.
Amen.

 

Det här inlägget postades i Bibelmeditation. Bokmärk permalänken.