Veckans bibelmeditation vecka 41 2012”Tron är grunden för det vi hoppas på; den ger oss visshet om det vi inte kan se.”
Apg:16:11-15

Veckans reflex

Tron är vägen till kunskap om det som befinner sig utanför språkets gräns. Tron befriar oss till visshet om det vi inte kan se, inte som ett sinnesintryck visar ett föremål men som en kärlek som befriar oss till handling. Allt fler går i terapi och tränar vad man talar om som ”Mindfulness”, en träning i att vara närvarande i nuet som motverkar oro och stress. Det är också en träning i att inta en accepterande och icke dömande hållning till oss själva och våra liv. En hållning som också kan göra oss mer närvarande i våra relationer. Mindfulnesslitteraturen talar om en kunskap som var och en är född med. Det känns delvis som en parallell erfarenhet till trons visshet som för oss i kontakt med oss själva och en verklighet där vi möter den andre med vår egen skörhet, som en Jag- Du relation.

Nu kan aldrig den kristna tron stanna där. Tron är ett sätt att leva och kan aldrig formuleras i åsikter eller träningsprogram. Ditt liv är en pågående skapelse och du formar själv genom dina val detta livs innehåll och mening. Tro är ett sätt att närma sig det okända som vi kallar Gud. Vi behöver inte tvinga in andras religiösa föreställningar i vår världsbild. Du behöver inte heller pressa fram någon bekännelse. I tro kan du lyssna och när när du är den tilltalade kan du höra, men du kan aldrig höra Gud tala till någon annan. Tron är grunden för det vi hoppas på, den ger oss visshet om det vi inte kan se. Bortom faktaspråkets gräns finns en verklighet som inte kan uttryckas, lika okänd som universums uppbyggnad. Förhållandet till denna verklighet kan uttryckas genom tro. Det outsägliga finns där och visar sig, det är det mystiska.

Att tro kan vara berättelsen om en livsstil där medkänsla och politik, handling och hänryckning, lidande och kärlek har sin plats. Det är en livsstil som Du måste finna själv och som är mycket avlägset de fiktioner som livsstilsmagasinen försöker sälja på dig. Dessa livsstilsmagasin lockar oss bort från ett autentiskt liv. Det stora bokförlaget har upptäckt vårt behov av drömmar i en allt annat än glamourös vardag och håller på att sjösätta ännu ett ”livsstilsmagasin” som ska behandla litteratur. Den utvalda redaktören försäkrade att det inte skulle finnas plats för kritik eller politik, det skulle vara ett livsstilsmagasin. Advokaten ska inte heller längre enbart försvara sin klient i domstolen utan ska bygga ett varumärke som ska ge framgång åt både klienter, den egna byrån och den egna personen. Fiktionen från Tv-serierna med de flotta kontoren, bilarna och de glamourösa kläderna ekar in bland kändisvärldens stjärnadvokater när de poserar i en glassig studiomiljö inför kommande rättegångsdagar. De fräsiga sportbilarna fyller livsstilsmagasinens helsidor med sina rymndinspirerade monstergaller, med ren och skär sportkänsla, pulsen av en ny generation.

Här kan du välja din livsstil från några av massmedias overkliga fiktioner, som lockar med sina färdigproducerade roller, eller i tro söka ett autentiskt liv med din egen verklighet som grund och en tro som ger dig visshet om det du inte kan se.

Bön

Herre vi söker den sanning som är den yttre och inre sanning vi kan leva efter, det unika och oersättliga som är vårt liv, långt bort från fiktionernas lögner.
Amen.

 

Det här inlägget postades i Bibelmeditation. Bokmärk permalänken.