Veckans bibelmeditation vecka 38 2013

 ….”Akta er för allt habegär. En människas liv beror inte av överflöd på ägodelar…”
Luk 12:13-21

Veckans reflex

I omklädningsrummet på den restaurang jag jobbade i hade någon satt upp en lapp på dörren till sin kamrats omklädningsskåp ”Den som har mest när han dör vinner”. Det var en lätt omskrivning av Jesus ord i liknelsen: ”Din dåre, i natt skall ditt liv tas ifrån dig, och allt du har lagt på hög, vem skall få det?”

Liknelsen riktar sig till den som är rik och just har fått en mycket god skörd som han vill behålla för sig själv för att leva ett gott liv. I Jesus samhälle var ofta rikedom förbundet med goda skördar. I vårt samhälle är det oftare kopplat till en god lön eller en kapitalvinst. Den som har fått en god lön eller råkat kamma hem en stor aktievinst vill helst behålla rikedomen för sig själv och inte dela med sig. Vi behöver inte bygga några lador för att få behålla merparten själva, men vi kan ordna samhället så att så lite som möjligt går bort i omfördelande skatter. Skatt som minskar det jag kan spara i min egen lada och som istället går till gemensamma ändamål.

Reglerna för sjukförsäkringen ändrades 2008 för att pengarna behövdes till ett jobbskatteavdrag. Många som var sjuka utförsäkrades och fick klara sig utan hjälp. Det blev en tillfällig besparing men trots att 65 000 personer nu har utförsäkrats är sjuktalen tillbaka i samma nivåer som när regeringen skärpte reglerna. Några veckor innan skolstart i år sänkte några kommuner stöden till barn med särskilda behov. Barn som börjat klara sin skolgång och skolor som inriktat sig på att hjälpa dem kastas ut i kaos. Det som var ett uttryck för samhällets respekt för människovärdet drogs in för att frigöra pengar till subventioner åt dem som har råd att köpa läxhjälp till sina barn. Vi har ett samhälle som tar från utsatta och ger till välbeställda.

De som är sjuka, arbetslösa, ensamstående föräldrar, förtidspensionärer och handikappade barn med särskilda behov har fått det sämre. En kvarts miljon barn lever under fattiga förhållanden i Sverige i dag. Köerna till soppköken har blivit längre och tiggarna på gatorna har blivit fler. Våldsamma upplopp i förorten har skakat om tryggheten i vår ombonade värld.

Vi behöver inte bygga några lador för att få behålla merparten av det vi tjänar själva. Det räcker med att vi skapat ett samhällsklimat där det är viktigare att äga många saker själv än att tillsammans bygga ett samhälle med omsorg om varandra. ”Den som har mest när han dör vinner.”

Mot detta ideal satte Jesus ett annat ideal som var kritiskt mot den som samlar skatter åt sig själv. Han kallade det för att vara rik inför Gud. Sök istället Hans rike så skall ni få allt det andra också. Sälj vad du äger och ge åt de fattiga ty där er skatt är där kommer också ert hjärta att vara.

Bön

Herre du som kallade dem som samlade i ladorna för dårar ge oss modet att samla våra skatter där ingen mal förstör och vi blir rika inför dig.
Amen

 

Det här inlägget postades i Bibelmeditation. Bokmärk permalänken.