Veckans bibelmeditation vecka 3 2013”Men den tid kommer, ja, den är redan här, då alla sanna gudstillbedjare skall tillbe Fadern i ande och sanning. Ty så vill Fadern att man ska tillbe honom. Gud är Ande, och de som tillber honom måste tillbe i ande och sanning.”
Joh. 4: 5-26

Veckans reflex

Det händer något mellan Jesus och den där samaritiska kvinnan när de blir ensamma vid brunnen. Det uppstod ett gränsöverskridande möte och en dialog. ”Hur kan du, som är jude, be mig om vatten?” Frågan upprättar en social relation mellan dem med ord som kritiskt angriper det kulturella mönster som hindrar dem att komma nära varandra. Jesus backar inte utan går ett steg närmare, ”Om du visste vad Gud har att ge och vem det är som säger till dig: Ge mig något att dricka, då skulle du ha bett honom, och han skulle ha gett dig levande vatten.”

Nu har avståndet mellan dem utraderats. Det är inte längre en samaritisk kvinna och en jude som möts utan ett möte mellan två sökande människor. Det sociala och kulturella ramverket har brutits ned och de är indragna i en språklig närhet. Båda har lämnat referenserna till vattnet där nere i brunnen och talar om ett djupare behov av livgivande vatten. I den vackra dialogen så fylld av attraktiv spänning ger de sig ut på en språklig resa där orden lämnat en naiv objektivism, utan att tömmas på sitt innehåll, och fyller ut deras relation med en gemensam erfarenhet.

Det som händer mellan kvinnan och Jesus är inte bara att Jesus, med hjälp av vattnets livgivande betydelse, förmedlar sin tro till kvinnan, på samma sätt som den moderna kyrkan ibland vill finna ett modernare språk för sina dogmer. Nej, det som händer mellan dem är mer dynamiskt än så. De har båda modet att lämna den förment säkra bild av verkligheten som hindrar ett möte.

Så fördjupas deras samtal, det tar vägen över fader Jakob som refererar till bådas tradition, och landar i en djupare enhet. Den sanning de söker är inte en statisk och objektiv verklighet men en händelse som utspelar sig i mötet mellan dem. Medvetna om att de lever i en värld som förändras sträcker de sig båda mot varandra; ”Jag vet att Messias kommer” och Jesus svar ”Det är jag, den som talar till dig.” Skillnaden upphävs mellan traditionens värld och en händelse där Gud möter oss i nuets föränderliga ögonblick. ”Men den tid kommer, ja, den är redan här då alla sanna tillbedjare skall tillbe fadern i ande och sanning.”

Bön

Gud, hjälp oss hitta fram till ett möte med varandra över våra klass och religionsgränser. Du som söker mig under den andres dolda yta lär mig finna öppningar i min egen rädsla och förenas i den kärlek som är din närvaro.
Amen.

 

Det här inlägget postades i Bibelmeditation. Bokmärk permalänken.