Veckans bibelmeditation, vecka 25”Genom vilken kraft eller i vems namn har ni gjort detta?” Då fylldes Petrus av helig ande och svarade dem: ” Ni äldste och folkets ledare, när ni i dag ställer oss till svars för en välgärning mot en sjuk och vill höra hur han har blivit botad, då skall ni veta, ni alla och hela Israels folk, att det skedde genom nasarén Jesu Kristi namn. Tack vare honom som ni korsfäste och som Gud har uppväckt från de döda står den här mannen frisk framför er… .
Apg. 4:7-10

Reflektion
”Genom vilken kraft eller i vems namn har ni gjort detta?” Styresmännen och de skriftlärda, maktens män som har fängslat dem som har gjort en välgärning som inte stämmer med deras maktutövning, undrar? Det är så ofta med maktens män att de inte ser att deras maktutövning inte är god utan förtrycker människor. De har svårt att se att den som gick emot dem och som de fängslade, torterade och dödade faktiskt hade kunnat bli en hörnsten i ett rike som var så mycket godare än det som de företrädde och som rymde frihet istället för förtryck.

Nu är Petrus ingen underdånig person utan ger dem svar på tal. Det är rätt att vara uppkäftig mot maktens män när de utnyttjar sin makt för att förtrycka dem som gör gott.Petrus utnyttjar sin rätt, därtill inspirerad av helige ande. Av detta kan vi lära oss att det är svårt för dem som lever på de privilegierades villkor att känna igen Jesus handlingar i världen. Hur ska vi som lever med så många förutsättningar till ett bra liv kunna känna igen i vems namn händelser runt omkring oss sker? Det är samma fråga som Johannes döparen ställde från fängelset. ”Är du den som skall komma eller ska vi vänta på någon annan?” Jesus gav själv en indentifikationsram: ”… där blinda ser och lama går, spetälska blir rena och döva hör, döda står upp och fattiga får ett glädjebud.”

Där fattiga och förtryckta, sjuka och handikappade blir hjälpta, där sker något i Jesu namn. Där kan vi stödja det som sker. När motsatsen händer representerar detta något som är värt att uppkäftigt avslöja och avvisa. När demonstranter slås ner, torteras och skjuts så är det värt att avslöja och avvisa i vems namn det än sker. När skeppskonvojer med mat och förnödenheter till fattiga och isolerade stoppas med våld och dödsskjutningar är det värt att avslöja, oberoende av vad PR-byråerna har planerat att säga till försvar. När sjuka och handikappade blir fråntagna det stöd de behöver ha för att överleva är det värt att avslöja, oberoende av hur få de är i de statistiska tabellerna. Varhelst makten utövas mot dem som gör en ”välgärning mot en sjuk man” är det värt att avslöja som ett verk där hörnstenen inte finns med och därför är ett bräckligt bygge som kommer att falla.

Bön
Herre när fattigdomen står utanför våra fönster när vi kommer hem till de dukade borden, hjälp oss då att lyfta blicken och se var du är. Du var fattig, jagad av soldater, isolerad och plågad och vi hjälpte dig. Herre lär oss att se och möta dig så att detta blir sanningen om oss en dag när vi ska lägga oss till vila.

Amen

 

  För Veckans bibelmeditation svarar Uppsala missionsförsamling
  genom pastor Arne Carlsson. 

  Vinjetten är ett utsnitt ur Olof Hellströms fondrelief
  Att födas på nytt i Uppsala missionskyrka.

  Veckans bibelmeditation arkiveras regelbundet
  och finns att läsa HÄR.

 

 

Det här inlägget postades i Bibelmeditation. Bokmärk permalänken.