Bibelmeditation vecka 20 2024

Bibelmeditation vecka 20 2024 Pingstdagen

”…Men hjälparen, den heliga anden som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt som jag sagt er….” Joh 14:25-29

Jag undrar hur vi ska känna igen ”hjälparen” som skall lära oss allt. Det är ju inte så ovanligt att härskare av olika slag påstår sig ha kontakt med en hjälpare, det gudomliga. Putin går i kyrkan och lierar sig med patriarken Kirill av Moskva för att hans verksamhet ska få gudomlig sanktion. Det gör ju Trump också när han lierar sig med megakyrkornas karismatiska ledare som har stort inflytande och generar makt till de allierade. Men om detta har med sanning att göra är jag tveksam till, snarare verkar det vara försök att dölja sanningen om härskarnas verkliga avsikter. 

Jag tror snarare att hjälparen, sanningens ande, kan vägleda oss genom vårt eget medvetande också när diktatorerna fördunklar sanningen bakom murar av ”fake news”. Jesus kallar hjälparen för ”Sanningens ande”. Sanning är en lika komplicerad företeelse som ”medvetande” men också lika nödvändig för mänskligt liv. Vi har ju lite svårt att tala om medvetandet och själen eftersom vi inte kan lokalisera dem i biologiska organ. Filosofen Descartes ansåg att själen var immateriell och stod i förbindelse med det kroppsliga genom tallkottkörteln. Men nu vet man att även om tallkottkörteln skadas så fungerar medvetandet lika fullt. Man kan fråga sig om själen verkligen lyder under fysikaliska lagar som bestämmer hur celler och molekyler interagerar. Det är lätt att beskriva mekanismer för hur vi sammanställer information, upplevelser och minnen – det kan till och med AI göra. Men utifrån detta kan vi inte dra slutsatsen att AI har ett medvetande. Det svåra är att förstå hur upplevelserna skapas. Varför tycker vi att påskliljorna är vackra, varför tycker en modern människa om Bachs musik och varför beundrar vi Claude Monets vallmomålningar? Vad är egentligen medvetande? Det gäckar vetenskapen på samma sätt som karaktären av en konstupplevelse är svårförklarad. Vi kanske ska nöja oss med att medvetande och sanning finns, och i dessa delar av mänsklig erfarenhet möter oss Gud/hjälparen som visar oss vad sanning är.

Jag tror att de stora demonstrationer och den upprördhet som människor runt om i världen riktar mot kriget i Gaza och Ukraina kan ha med sanningens ande att göra. Alla dimridåer som läggs ut för att hindra vårt engagemang förstärker bara reaktionerna och mänskors beslutsamhet att försöka få krigen att avslutas. Vi har sett det förr i relation till apartheid i Sydafrika och Vietnamkriget. Finns det i djupet av mänskligheten ett samvete som har med sanningens ande att göra? Kanske vi kan hoppas på att detta samvete och vilja till sanning kommer att reagera med protester i folkdjupet också inför klimatförändringarna och inför den kapprustning som för närvarande pågår. Kapprustningen tillsammans med klimatförnekelsen leder till ett katastrofscenario. Kan mänskligheten samla ihop sig och skapa en framtid och en gemensam överlevnad i fred nu när vi står inför hotet av ett planetärt nödläge?

Bön. Gud låt sanningens ande påminna oss om allt vi genom  Jesus liv har lärt oss om kärlek och sanning och giv oss nåd att leva i din efterföljd. Amen

Det här inlägget postades i Bibelmeditation. Bokmärk permalänken.