Veckans bibelmeditation vecka 5

Vecka 5 2011

Gud har inte gett oss modlöshetens ande utan kraftens, kärlekens och självbesinningens.
2Tim.1:7

Reflektion
Jag riktar mig inte till dollarmiljardärerna, eller de svulstiga bonusjägarna eller de upphetsade småkapitalisterna som via Internet spelar på börsen som om det var ett spelkasino även om de alla skulle behöva fundera över vad självbesinningens ande kan vara för en egenskap.

Jag riktar mig till de förödmjukade, de utförsäkrade, de Fas3instängda, de som inför socialassistenten får bedyra sitt behov av ett par nya skor och till dem som ännu en gång vänder hem utan arbete efter en dag vid arbetsförmedlingens datorer. Till dem vill jag säga Gud har inte gett oss modlöshetens ande, modlösheten har pressats på oss av förändringar som vi inte har makt över. De människor, ja för det är människor, som har makt att bestämma över våra liv har utvidgat sin makt både geografiskt och mot nya områden i ekonomin och samtidigt gjort allt djupare intrång i våra privata livsmönster. Kvartersbutiken är inte längre en kvartersbutik utan en del av en transnationell varukedja och intressemotsättningen mellan lyckoslantens spara och slösa har förskjutits så att det globaliserade finanskapitalet har fått den dominerande rollen. Låt er inte nedslås, Gud har inte gett oss modlöshetens ande utan kraftens. Lyft era ansikten mot himlen och var stolta, ge inte upp, en ny värld är möjlig och vår vrede över orättfärdigheten är en del av Guds vrede.

Bibelns berättelser handlar om just detta; ”Jag har sett hur mitt folk plågas i Egypten. jag har hört deras klagorop över sina slavdrivare – ja jag vet vad de får lida. Därför har jag stigit ner för att befria dem från Egypterna och föra dem från Egypten till ett land som är rikt och vidsträckt…” När de här texterna lästes efter rikets fall, då Jerusalem brändes, templet revs och folket fördes bort i fångenskap och inte hade någon rimlig orsak att tro att de åter skulle vinna sin självständighet, fick dessa texter en oerhörd sprängkraft. Denna sprängkraft berättar om en Gud som ser din nöd och delar den. Du är inte ensam.

Också i dag bryter ett förtryckt folk upp i Egypten, fyller gatorna, kräver förändring, vägrar att låta modlöshetens ande binda dem, Al-Azhar islamiska råd och Koptiska kyrkan ger sitt stöd till demonstranterna: ”Att demonstrera mot korrupta härskare är en religiös plikt”. Hoppets Gud verkar i historien och i vårt liv: ”Så visst som gryningen skall han träda fram, han skall komma till oss som ett regn, ett vårregn som vattnar jorden.” Hos 6:3

Bön
Jag låter solen värma mitt ansikte och lämnar modlöshetens sjuka nedvärdering i trotsig kamp mot byråkratins utanförskapslagar. Ur min själs djupaste gömmor tar jag fram passet till Guds rike och ropar till dig Herre att upprätta min modlöshet och fylla mig med kraftens och kärlekens ande.
Amen

Bibelmeditationen publiceras varje vecka på Uppsala Missionskyrkas och Seglora smedjas hemsida. Vinjetten är ett utsnitt ur Olof Hellströms fondrelief Att födas på nytt i Uppsala missionskyrka.

Det här inlägget postades i Bibelmeditation. Bokmärk permalänken.